Kurre ja sen kaveritEdellisen tarinani kommenteissa kysyttiin, olenko pihi. Se sai minut pohdiskelemaan asiaa ja tulin siihen lopputulokseen, etten täytä pihin ihmisen tunnusmerkkejä. Kaikki mikä tulee, tuppaa myös menemään, jollei sitten näköpiirissä satu olemaan erityisiä säästökohteita. Olen vain säästeliäs alehaukka, eli ostan lähes kaiken mahdollisen alennusmyynneistä tai ainakin alennuskupongeilla/koodeilla. Vain elintarvikkeet ja valmiiksi edulliset tuotteet (esim. Henkkamaukan lastenvaatteet) voin ostaa normaalihinnalla. Muita olen valmis kyttäilemään. Ja kieltämättä nautin suuresti siitä, että ostaessani alennetulla hinnalla rahani riittävät useampaan tärkeään tai muutoin vain mukavaan asiaan. Kauheinta mitä tällä kuluttamisen saralla tiedän, on se että juuri ostamani tuote on päivän-parin päästä alennuksessa. Joskus on niinkin käynyt, kerran jopa palautin tuotteen jollakin verukkeella ja kävin pian ostamassa sen uudelleen alennetulla hinnalla… :O

Tämän esipuheen jälkeen päästäänkin näihin tämänkertaisiin kuviin! Kuvissa esiintyvät joulun jäljiltä Stokkan alelaarista bongaamani oravaiset. Tuollaisesta lumihiutalepallukasta olen haaveillut jo pitkään (vissiin jotain lapsuusnostalgiaa) ja nyt kun se irtosi alle kuudella eurolla (-70%), ostin. Samasta pöydästä löytyivät myös posliiniset kurre-kuusenkoristeet, jotka meillä tosin päätynevät kuuren sijasta johonkin kollaasiin tai muuhun asetelmaan. Söpöjä kun ovat. Ja sen lisäksi nekin tuovat mieleeni muistoja lapsuudesta. Ala-asteella, ehkä toisella tai kolmannella luokalla, pääsin hiihtolomareissulla kokeilemaan kipsivaluhommia ja innostuin kovasti. Pian sainkin (kummeiltani?) synttärilahjaksi kipsiä ja muotit, oravan ja karhun. Ja nyt nuo ystäväiset tuovat kovasti mieleeni sen muinoin valamani pienen kipsisen orava-patsaan.

EDIT: Lukemieni kommenttien jälkeen olen tullut siihen lopputulokseen, että ehkä sittenkin olen pihi? Onko sillä sitten jotain eroa saituuden kanssa? Minä kun olen yhdistänyt molemmat sellaiseen ”vanhanajan” meininkiin, jossa mihinkään elämän mukavuuksiin ei sijoiteta, vaan jossa kaikki rahat sullotaan patjan alle, asutaan kylmässä kämpässä, käytetään rikkinäisiä astioita ja tavaroita ja kuljetaan puhkikuluneissa vaatteissa kun uusiakaan ei raaskita ostaa. Ja sellaiseen lokeroonhan minä en oikein mahdu. Olen siis pitänyt itseäni ennemminkin ”taloudellisena”. 🙂 Saan ihan mielettömät kiksit löytäessäni kaupungin parhaat tarjoukset ja säästäessäni rahaa joissain pakollisissa hankinnoissa, kyttään kilohintoja ja olen vähän tiedostamattanikin luonut tietyt ”rajat” sille, mitä mikäkin tuote saa maksaa. Esim. sopiva hinta lasten bodylle on 5-8 euroa ja hyvin harvasta muustakaan lasten vaatekappaleesta olen yli viittätoista euroa maksanut. Eli meillä ei ostella ”merkkivaatteita”, ei ainakaan statuksen vuoksi (ihailen muuten suuresti sitä edesmenneen Carolyn Bessette Kennedyn vaatekaupan kassalla esittämää pyyntöä leikata vaatteesta kaikki näkyvät merkit pois!), vaan korkeintaan laadun ja materiaalien (esim. 100% villavaatteisiin olen valmis hieman sijoittamaan). ”Merkkivaatteet” kun eivät havaintojeni mukaan ole automaattisesti yhtään sen laadukkaampia. Itselläni on muutamia laadukkaiksi katsomiani Marimekon (joukossa myös pari laadutonta), Stefanelin, COSin ja Selectedin alelöytöjä, ja niiden lisäksi yksi Designers Remix Collectionin aletakki. Eikä noikaan silti ole mitään ”High endiä”, viimeinen ehkä lähimpänä sitä!

SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

17 kommenttia

 1. 🙂 Ihanaa, että joku muukin tunnustaa avoimesti piheyttä! Minä ainakin olen siitä jopa vähän ylpeä! Ihan nämä samat tunnusmerkit löydän itsestäni. Aivan muuten sattumalta kommentoin omassa blogissani juuri näitä joulukoristepoistoja ja olen kyllä sun puolesta tosi iloinen, että löysit mieleiset HALVALLA! 😉

 2. EIKUN MITÄ! Et siis olekaan pihi?? Nyt vasta luin tuon yhden lauseen oikein tarkkaan ja sehän on että: ”etten täytä pihin ihmisen…” Oletko nyt ihan varma? ;D Minusta nuo kaikki käytösmerkit kyllä viittaa piheyteen! Hei, mieti vielä tarkkaan. Me pihit haluaisimme juuri sinunlaisia riveihimme! 😀

  1. Hih, olisinko sittenkin…? No toki pihin käsite on aika lavea. Ehkä olenkin pihi, saita en kuitenkaan? Moni sukulaiseni/tuttavani pitää minua varmasti kovinkin tuhlaavaisena. Hmmm. Pitääkin pohdiskella näitä käsitteiden eroavaisuuksia enemmän… 😀

 3. Oi miten valloittavat oravat! Nuo olis ihan loistavat meilläkin pikku-A:n huoneessa.

  Täällä myös tunnustautuu yksi ”salapihi”, mulla ne pihiyden tunnusmerkit täyttyy yleensä parhaiten silloin, kun olisi vähän rahaa tuhlattavaksikin… Kummallinen on ihmismieli. 🙂

 4. ou mai! jos joku siellä tietää mistä voisin itselleni tuon lumisadeoravapallon kotiuttaa niin saa kertoa! oooih<3 olisiko edes niin täydellinen.
  terveisin hän joka asuu kaukana stokkan (ale)laareista.

 5. Oon sun kanssa samaa mieltä tuosta ”vanhanajan” meiningistä – että se vasta pihiyttä on, kun ei ikinä osteta mitään uutta, tyydytään aina siihen mitä jo on ja puhkikulutetaan kaikki ennen pois heittämistä – eikä sittenkään ehkä heitetä tavaraa pois, koska senhän voi ehkä vielä korjata. Pihit ihmiset eivät mun mielestä tunnu ajattelevan juurikaan kauneutta, vaan hankkivat tavaransa ensisijaisesti käytännöllisyyden perusteella – ja tämä piirre ei tunnu sopivan suhun lainkaan 🙂

 6. Minun näkökulmastani olet suurtuhlari 🙂 Meillä perheen nettotulot näyttäisivät tilastojen mukaan olevan siellä hyvätuloisten puolella, mutta en osta juuri ikinä juuri mitään. Ruokaa, lapsille vaatteita sen verran että pysyvät lämpiminä ja siisteinä. Itselle yleensä teen tai tuunaan vaatteet jostain käytetystä/kierrätetystä. Saan muuten kiksejä jos keksin hyvän tuunaus- tai kierrätysidean.

  Minusta ei ole niinkään kyse siitä, minkä hintaista ostaa vaan ostamisesta yleensä. Kirppisostoskin on kuluttamista ja ostamista.

  1. Niin, ja se vaikutelma taas johtunee hyvinkin pitkälti siitä, että raportoin täällä useimmista (vähäpätöisimmistäkin) löydöistäni. Monesti olen tätä kulutusaspektia pohdiskellut ja joka kerta tullut lopputulokseen, että elääkseen on ihmisen kulutettava. Ellei sitten satu asumaan omavaraistaloudessa… Ja kuluttamalla, niin tuotteita kuin palveluitakin (toivottavasti kuitenkin kohtuudella!), tämä maa(ilma) pidetään pyörimässä ja ihmisillä työpaikat. Tyystin eri asia onkin sitten se, kuinka eettisesti ja ekologisesti ne tuotteet ja palvelut tuotetaan ja mikä osuus (=varmaan järjestäen aina liian pieni) itse tekijän käteen jää.

   P.S. Minäkin saan kiksejä tuunauksistani, niitähän muuten pitäisikin esitellä!

 7. Täällä yksi pihi joka kanssa aina bongailee ostokset alelaareista ja on kaverijoukon kummajainen kun ei omista 100€ kenkiä tai kallista merkkilaukkua tms.

 8. Ajattelen ihan samalla tavalla sinun kanssasi! Minäkin saan kiksejä siitä, että teen löytöjä ja meidän pienokaisen vaatteita mennään etsimään muun muassa Lindexiltä.

 9. Pihi sanassa on kieltämättä negatiivinen kaiku ja ymmärrän miksi et ole valmis julistautumaan pihiksi. Minusta kulutuskäyttäytymisesi kuulostaa järkevältä. Pidät kauniista asioista ja varmasti laadusta, mutta sen sijaan että ryntäisit mielihalujesi perässä, odota että löydät mieleisesi sopuhintaan. Järkevää, sanon minä.

 10. Minun mielestäni et ole pihi vaan järkevä kuluttaja. En osaa ajatella itseäni pihinä mutta tunnistan itsestäni monia samoja piirteitä mitä itse luettelit. Melkein kaikki mikä tulee myös menee ellen säästä matkaa tai jotain tiettyä isompaa asiaa varten. Toki jonkin verran palkasta menee säästöön automaattisesti, muuten sekin varmaan tulisi tuhlattua. Omistan joitain merkkilaukkuja ja kalliita kenkiä ja joskus tuhlaan aika hövelisti. Metsästämme mieheni kanssa kuitenkin paljon asioita alennusmyynneistä ja hyödynnämme paljon alekuponkeja. Lapselle tuli taas hankittua paljon vaatteita alennusmyynneistä. Ostin jopa pari kokoa liian reiluja t-paitoja ja muita kesävermeitä jotta mahtuvat sitten kesällä. Lapsi kyllä saa joskus myös merkkivaatteita muttei ikinä normaalihintaisina. Jos hankin jotain merkkivaatetta lapselle tai itselleni niin yleensä metsästän ne alennusmyynneistä. Rakastan Filippa K:n neuleita ja ovat pysyneet hyvinä useita vuosia. En kuitenkaan tuskin koskaan osta niitä täyteen hintaan. Teen täsmäiskuja alennusmyynteihin heti alennusten alussa ja vielä ihan lopussa kun alet on -60-70%.
  Haaveilemme monista design-huonekaluista ja ylipäänsä laadukkaista kodin sisustustavaroista ja huonekaluista. Emme kuitenkaan ole ostaneet juuri mitään normaaliin hintaan. Kävimme miehen kanssa joskus läpi kalliimpia hankintojamme ja naureskelimme että melkein kaikki on hankittu Stockan alekupongeilla, exclusive-päivän alennuksella, muuten vain alesta tai jostain muuttomyynnistä tai tyhjennyksestä. No, olemme asiasta ehkä jopa vähän ylpeitä. Ainakin se tuntuu jollain tapaa hyvältä että kun on antanut itselleen luvan hankkia kotiin jotain kalliimpaa ja kauan kaivattua niin on saanut kuitenkin säästettyä siinä hieman että on ostanut sen alennuksella. Jos maltillisesti jaksaa metsästää eikä mitään tarvitsi saada just nyt ja heti niin mahtavia löytöjä voi tehdä. Meillä mm. Alvar Aallon jakkaroita -40% alella sekä kartellin tuoleja -60%. Ne ovat ehkä suurimmat alesäästöt. Mutten siltikään kaikesta alekyttäilystä huolimatta kutsuisi itseäni pihiksi. Hankinhan tavaraa kuitenkin paljon esteettisten asioiden, en pelkän käytännöllisyyden tai tarpeen takia. Mielestäni pihi ihminen ei juurikaan osta muuten kuin tarpeeseen ja myös minä uskon että olen sukulaisten ja monen ystävänkin mielestä aikamoinen tuhlari.

 11. http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/kuluttajan-oikeudet/palautusoikeus-/-kaupan-purkaminen/

  käyppä lukemassa. Tuli vain mieleen tuosta että olet palauttanut tuotteen jollakin verukkeella ja sitten ostanut heti uudelleen alennetulla hinnalla. Ymmärräthän, että kaupan ei tarvitse purkaa kauppaa vain koska itse tulit katumapäälle. Lisäksi, myyjät oppivat tuntemaan asiakkaat melko hyvin, ja jos ei esim saa hyvää palvelua, voi johtua tuosta huonosta käytöksestä liikettä kohtaan.

  1. Kiitos tietoiskusta! 🙂
   Mutta kuten varmaan tiedätkin, ainakin isommilla paikkakunnilla on pilvin pimein ketjuliikkeitä, jotka mainostavat ”täyttä” vaihto- ja palautusoikeutta, eivätkä he kyllä oikeastaan edes kysele mitään syitä palautukselle. Näiden liikkeiden (hyvin usein) nuoret myyjätkin vaihtuvat yhtenään. Viime vuosina, kun olen ostanut vaatteita ainoastaan alennusmyynneistä, ei ole enää tarvinnut palautella!

 12. Mäkin tunnistan itsessäni ihan samat piirteet, eli hirmu tyytyväinen olo tulee siitä, jos on tehnyt hyvät kaupat hyvällä hinnalla. Ennen myös hamstrasin enemmän jos halvalla sain, nyt olen vähän päässyt siitä eroon, kun tuntui, että varastot kasvoivat vähän liian suuriksi. Mutta yksi piirre myös, miksi blogistasi pidän, on tuo hintatietoisuus ja tulen hyvälle mielelle, kun joku muukin tekee hyviä alelöytöjä. Erityisestihän juuri kaikki joulunjälkeisalet yms. kannattaa hyödyntää. Itse metsästänä ensi joulun jälkeisaleista valosarjoja helmikuisiin häihin.