Mallasleipäset

mallasleipaset1

mallasleipaset2

mallasleipaset3

 

Tekipäs mieleni leipasta vaihteeksi tummaa leipää (tai no, leivoinhan jouluksikin perinteistä joululimppuani, Saaristolaisleivän versiota, jonka ohjeen on äitini arviolta 25 vuotta sitten saanut hoitotädiltäni) ja muistin taas aika ajoin lämmöllä muistelemani mallasleipäset, joita leivoin suunnilleen kymmenen vuotta sitten, miehen kotikaljaprojektin jämämäskiä hyödyntäen. Ohje oli aikoinaan Tuoppi-mallaspussin kyljessä ja Tuopin sivuilta ohjeen nytkin löysin. Herkullisia ja kauniita niistä (14kpl) tulikin, joten nyt otan ohjeen parempaan talteen ja säännölliseen käyttöön!

 

MALLASLEIPÄSET:

2,5-3 dl kiehuvaa vettä
2 dl Tuoppi kaljamallasta
3 dl piimää
30 g hiivaa
3 tl suolaa
1 dl siirappia
1⁄2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
4 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja

Kaada kiehuva vesi kaljamaltaiden päälle ja anna seistä astiassa noin puoli tuntia. Jos olet tehnyt kotikaljaa, voit korvata tämän vaiheen lisämällä taikinaan 4 dl mallasmäskiä.

Lämmitä piimä haaleaksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon valutettu mallasmäski (kotikaljasta) TAI liotetut kaljamaltaat, suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat mukavan notkean taikinan. Alusta taikina tasaiseksi. Jauhojen määrään vaikuttaa mäskin kosteus. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.

Nosta kohonneesta taikinasta nokareita pellille, leivinpaperin päälle. Taputtele palat jauhotetuin käsin ohuiksi, pyöreiksi leipäsiksi. Anna leipien kohota ja paista niitä 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

1 kommentti

  1. Vaikuttipa hyvälle reseptille. Pitää kokeilla, kun kaapista noita kaljamaltaitakin sattuu löytymään.