MotivointiyritysVuoden iästä meillä pottailtiin ihan satunnaisesti, puolentoista vuoden iästä jo ihan säännöllisesti. Olihan mulla hienot visiot ja yhden potatettavan kanssa ne olis voineet ehkä jopa toteutuakin, tiedä häntä. No, mutta nyt tilanne on siis se, että potalla käydään kyllä ihan säännöllisesti, mutta hyvin hyvin satunnaisin tuloksin. Tyttö sinne kyllä ihan omatoimisesti haluaakin, mutta ainoastaan xylitol-pastillin tarpeessa (palkinto potalla istujalle). Nyt laitettiin kovat piippuun: hankittiin nippu kalsonkeja ja motivointitarrakirjat. Kotona hillutaan ilman vaippoja ja tarrakirjan idea (kiitos siitä Niinikosken kummeille!) on se, että jokaisesta pottaan päätyneestä tuotoksesta saisi palkkioksi yhden tarran kirjaseensa. Siis saisi, ainuttakaan ei ole näiden parin päivän aikana tarvinnut lahjoittaa… Omistamastani Raisa Cacciatoren kirjasta (Huomenna pannaan pussauskoppiin) olen lukenut, ettei lasta sovi asiassa painostaa ja jokainen kyllä aikanaan oppii kuivaksi, että sikäli en näiden joulukuussa kaksi vuotta täyttäneideni kanssa vielä ole asiasta huolissani, mutta kyllä meille silti hyvät neuvot ja ideat kelpaavat! 🙂

Tarkoitukseen juuri täydelliset pienet mustat albumit (3€) ja keltaiset tarrakiinnitteiset vaahtomuoviaakkoset (1€) Tigerista. Sieltä myös motivaattoreiksi liimatut Punahilkka- ja Sirkusaiheiset tarrat (2 arkkia/1€). Kiinnitin kirjoihin myös lasten aiemmat pahviset ”tarrakortit”, joiden Angry Birds -tarrat on saatu lääkäritätiltä, loput ovat Djecon.

SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

15 kommenttia

 1. Meillä esikoinen tajusi itse 2v2kk-iässä(lämmin kesäkuun alku)että pikkarit on mukavammat käyttää kuin vaipat…uskon että kyllä lapsi itse kertoo milloin on valmis:-) Poika ei muuten paljon pottailua harrastanut vaan kävi korokkeen kanssa pöntöllä! Nuo tarra/palkintovihot on muuten hyvä keksintö! Meillä niillä on opeteltu mm.vitkuttelusta pois:-)

 2. Mä yritin kovasti potatella meidän neitiä, mutta ei se innostunut. Kirjoja vain ois lukenut puolikin tuntia siinä ilman lopputuloksia. Viime kesällä (7/12 täytti neiti 2v.) harjoiteltiin hieman enemmän, aina ennen ulosmenoa, nukkumista jne. yritettiin. Kesällä kokeiltiin myös olla pikkareillakin. Pikku hiljaa neiti oppi sitten ja elokuussa päiväkotiin mennessä mentiin harppauksella eteenpäin ja 9/12 jäi vaipat kokonaan pois myös päivä ja yöunilta.

  Rennosti vaan, jokainen on yksilöllinen kuivaksi oppimisen kanssa. Kuivaksi ne teidänkin lapset oppii vielä 🙂

 3. Kuivaksi ei opita. Kuivaksi kypsytään. Se pottailu tulee, kun on tullakseen. Jos ei suju, niin ressaat vain itseäsi ja mahdollisesti jopa lapsiasi jatkamalla jatkuvaa harjoittelua. (Tiedän, että tämä harjoittelu on suomalainen tapa, mutta helpommallakin pääsee). Ota aikalisä ja koita kuukauden kuluttua uudelleen. Kun lapsi on valmis, niin hän oppii täysin kuivaksi parissa viikossa, usein jopa parissa päivässä.

  t. Laura

  1. Mun kaikki kolme tyttöä on oppinut kuivaksi vasta aika myöhään, mutta kertaheitolla! Yövaipat kävi turhiksi saman tien, eikä vahinkoja ole tullut. Perhekerhoissa olin ihan hiljaa vaan kun toiset äidit kehui kuinka heidän lapset on jo kuivia, ja sitten kyselivät lapsilta viiden minutin välein että pissattaako, mennäänkö pissille, tuleeko pissa… 😉

 4. Meillä oli sama juttu pojan kanssa, kun tajusin heittää potan nurkkaan ja koittaa oikeaa pyttyä, niin hommat alko luistaa samantien. Vahinkojakaan ei tullut ja yöt oli heti kuivat. Tytön kanssa olikin suurta temppuilua mutta oppi hänkin aikanaan, vahinkoja sattu pitkäänkin. Vahingot ehkä johtuivat omasta malttamattomuudestaan 🙂 Tyttö kun on meillä vauhdikkaampi kuin poika, eikä millään malttaisi käydä vessassa. Mutta kaikki aikanaan, itse en viitsinyt stressata ja palkinnot oli toki käytössä.

 5. Meillä poika ei suostunut edes istumaan potalla, ennen kuin oli asiaan itse kypsä. Sitten 3v3kk iässä hän eräs päivä ei halunnutkaan vaippaa ja alkoi käydä potalla ja kuiva on ollut siitä saakka (ei edes vahinkoja). Ei ainakaan yrityksen puutteesta johtunut. Säännöllisesti parin viikon välein aktiivisemmin pottaa yritin, mutta vain vaaatteet ja vaipat päällä siinä suostui istumaan.
  Kyllä se siittä aikanaan. Tarrakirjaa on kyllä käytetty moneen muuhun juttuun ja on toiminut hyvin.
  Mari

 6. Meillä tytär oppi yökuivaksi ennen kahta vuotta, kun tajusin ettei aamulla vaipassa oo pissaa jätin kokonaan vaipat pois. Pari vahinkoa tuli, mutta viikon jälkeen ei yhtään vahinkoa tullut enää. Potalle ei ennen tätä suostunut menemään, mutta meillä tarrat toimivat. Olisi aiemminkin saattanut oppia, mutta meillä onneksi tyttö täytti kaksi vuotta kesällä, että sekin saattoi auttaa tässä asiassa. Ja sekin ettei me enää laitettu niitä vaippoja.
  Kaipa tääkin on sellanen asia, että aika yksilöllistä on.

 7. Meillä kyllä vieläkin on yövaippa täynnä pissaa vaikka päiväkuivia on oltu jo alkukesästä. Kuivaksi opetteluun auttoi varmaan munasillaan hengailu ja se että potta oli paraatipaikalla telkkarin edessä, silloin siinä maltettiin istuakin tovi. Kaverilla oli potan pohjaan liimattava tarra johon ilmestyi jokin kuva kun tuotos tuli päälle, tuntui heillä toimivan.
  K

 8. Meillä on kuivaksi oppinut jokainen lapsi aivan omaan tahtiinsa. Vanhin oli n 2v10kk kun vaipat jäi pois, toka oli 1v10kk ja nyt nää kolmannet on 2v5kk ja vielä on vaipat nukkuessa. Mä olen kaikkia kyllä vienyt ajoissa pöntölle mutta ei sinne oo mitään tullut. Kaksoset meni hoitoon nyt marraskuussa ja sieltä tuli into vaipattomuuteen päivisin. Poika oli aiemmin valmiimpi mutta hänelle sattuu vahinkoja välillä. Tyttö ilmoitti vaan yks aamu että ei vaippaa eikä ole tullut vahinkoja. Älä ota stressiä, eivät ne vaippojen kanssa kouluun mene 🙂

 9. Poika taytti jouluaattona 3v ja jo etukateen puhuttiin etta sitten kun ollaan lapissa voidaan sinun vaipat jattaa joulupukin porovauvalle, poika kavi itse viemassa metsaan vaippoja ja hyvaksyi vaipattomuuden tarinan avulla (itse jopa huomasi etta porovauva ei mahdu vessaan niin silla pitaa olla vaippoja, heh). Tata ennen ei tykannyt olla ilman vaippaa eika mitaan ollu koskaan tehny potalle tai vessaan. Muutamassa paivassa oppi kuivaksi ja kay vessassa, potta ei kelpaa vielakaan.

 10. Meillä tyttö oppi kuivaksi kertaheitolla. Aikaisemmin ei mitään tulosta pottailussa. Yhdessä vaiheessa jopa pelkäsi pottaa ja annettiin asian olla. Sitten 2v6kk vaan jätettiin vaippa pois ja kahden vahingon jälkeen tajusi, että pikkuhousut pysyy kuivana kun käy potalla. Tarroja annettiin ja kovasti tietysti kehuttiin! 🙂

 11. Hienot kirjat, ja lapset varmasti tykkäävät tarrojen liimailusta. Toivottavasti kannuste myös tepsii!

  Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon vielä, että älä stressaa asiasta. Kaksosten kanssa hommaan menee aika usein vähän kauemmin. Omani oppivat pois vaipoista vasta hippusen vaille kolmevuotiaana, ja voit uskoa että olin pottaharjoitusten kanssa hermot riekaleina! Jälkeenpäin ajateltuna, ihan turhaan.

 12. Mekin otettiin eilen tarrakäytäntö pottailuun 1v9kk ikäsen tytön kans tän postauksen inspiroimana :D. Joulun aikaan pottaa alettiin pelkäämään, nyt hommat jo sujuu. Aina aamulla, kohta syönnin jälkeen, ulos mennessä, ulkoa tullessa.. illalla ennen nukkumaanmenoa kun muistaa käyttää potalla niin aina tulee pissa. Eilinenkin päivä meni päiväkodin jälkeen täysin kuivalla vaipalla (lukuunottamatta yhtä kakkauskertaa). Viimepäivinä tyttö on juossut hädissään äkkiä potalle, jos on lirahtanut vähän vaippaan :DD. Kakkaamisen kans nuo tarrailut aloitettiinkin.. Pitäis saada ymmärtämään, että kun kakattaa nii se mennään tekemään potalle eikä jonneki omanhuoneen nurkkaan :D.
  Mutta juurikin niin, et pissaaminenhan on alkuun refleksi, eikä siitä voi opettaa pois. Vasta kun se refleksi häviää, voi opettaa potalle/pytylle. Meillä tuo refleksi hävisi joulun aikaan, sitä ennen kokeiltiin vaipattomuuttakin, että josko se vähän auttais asiaa, kun kokee miten inhottavaa on pissata housuun, mutta ei. Vaikka lattialla istuen ja kirjaa lukien -pissat tuli. Siitäkai se pottapelkokin johtui ku liian aikasin yritettiin.