Päällepantavaa päiväkotiin

paivakotiin

 

Meillä on kuulkaas iso elämänmuutos käsillä, kun kaksoset elokuussa aloittavat päiväkotitaipaleensa! Vuosi päiväkodin puolella valmentakoon heidät eskaria ja koulua varten. Vaikka takana on kaksi lukuvuotta kerhossa, on muutos iso, kerhossa kun käytiinkin vain kahtena päivänä viikossa, kaksi-kolme tuntia kerrallaan. Eivät päivät tule nytkään pitkiä olemaan ja hoitopäiviä tulee olemaan enintään neljä viikossa, mutta kyllä äitiä silti jännittää! Ja varmaan isiäkin, jonka olisi tarkoitus viedä lapset päiväkotiin linja-autolla ja kävellen…

Nyt olen tehnyt vaatehankintoja päiväkotiuraa silmällä pitäen. Siinä missä kotosalla on hilluttu milloin missäkin ballerina- tai prinsessa-asussa, olisi päikkyvaatteiden hyvä olla pitkähihaisia, joustavia ja pehmoisia. Tyttö pitää erityisesti mekoista leggareiden tai sukkisten kanssa, poika pehmoisista collareista, huppareista ja raitapaidoista. Tässä muutamia sopivia vaatekappaleita, uusia ja vanhoja hankintoja ruotsalaisketjuista. Kuvat H&M, Lindex ja Kapp Ahl.

Ulkovaatetukselle tämä uusi arki asettaa varmasti vielä huomattavasti suuremmat vaatimukset, kun ulkona oleskellaan säässä kuin säässä, eikä äiti ole vahtimassa, ettei kuralätäkössä kieriskellä…

P.S. Otetaan vastaan vinkkejä kaikesta siitä, mitä päiväkotiuran aloituksessa tulee huomioida!

Comfortable clothes for day care.

SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

15 kommenttia

 1. Meillä suositaan päiväkotivaatteina mahdollisimman kulahtaneita ja tummia vaatteita – ne ovat nimittäin tussissa, maalissa, liimassa, glitterissä, muovailuvahassa ja ties missä aina päivän päätteeksi 😀 Tietysti myös se on tärkeää, että ne ovat mukavat päällä, ja mahdollistavat kaikenlaisen liikkumisen.

  1. Meillä on tyttö on niin tarkka vaatteistaan, että helpommalla pääsee, kun noudattaa sitä edes sen verran mitä säätila sallii (neiti kun haluaisi talvellakin kulkea hihattomissa mekoissa). 😀 Mutta mitään Marimekkoa tai muuta spesiaalimpaa vaatetta ei varmasti päikkyyn pueta. Samoilla vaateaatteilla, eli edullisilla trikoisilla perusvaatteilla, mentiin myös viime lukuvuosi käsityökoulussa (sotkuisia puuhia oli periaatteessa joka kerralla).

 2. Suosittelen lämpimästi nimikointitarroja. Omat on tilattu tarramonsterista. Pysyvät pesussa mutta myös helppo irrottaa. Molemmille lapsille omanväriset tarrat, niin erottavat itsekin omansa. Vähän kalliita ne on mutta niin helppoja. Kengissäkin on pysynyt hyvin.

 3. Hei!

  Yhden pienen neuvon voin antaa itse päiväkodissa työskentelevänä, että nimeä kaikki vaatteet niin hyvin kuin mahdollista. Tämä helpottaa ja varmistaa, että kuivauskaapissa kuivuneet vaatteet löytyy lapsen omalle lokerolle kun vaattet ovat kuivat. 🙂 1-2 vaatekerrastoa on hyvä olla päiväkodissa varavaatteina, jos sattuu vahinko tai kastuu yms. Sukat ja hanskat on takuuvarma joita itse suosittelen olemaan 2 kerrastoa jos vain mahdollista. Sadekelit on omasta mielestä parhaat leikkikelit eskarilaisten kanssa. Voi tehdä puroja, kurakakkuja yms. Siihen keliin suosittelen ihan rehellistä kuravaatetusta, sillä se pitää takuuvarmasti veden vaatteiden ulkopuolella, mitä goretex. Goretex on silloin hyvä ja toimiva vaatetus jos ei liiku ja pyöri ja myöri missään, mutta jos liikkuu paljon niin saumat nopeesti imasee veden. 🙂 Sitten vielä yksi vinkki, sisätossut, muista sisätossut, sillä ne on ne ”kengät” joilla päiväkodista lähdetään säällä kuin säällä jos pälohälytys tulee. Ne jalassa myös harjoitellaan paloharjoitus joka on jokavuotinen päiväkodiessa. 🙂 Hyvää päivähoitouran aloitusta ja kesää! Blogiasi on ollut ilo lukea! 🙂

 4. Sisätossut vielä listaan niin hyvä on. Sandaalit tms. käy ihan hyvin. Monet ns.jumppatossut ovatkin yllättävän liukkaita sisällä, mitä en ymmärrä. Eikö niiden tarkoitus ole estää sukilla liukastuminen?
  Tytöt ovat siis jo aika isoja että varsinaisia vahinkoja ei tule mutta kyllä päiväkodin lokerossa kannattaa olla varavaatteita 1-2 vaatekertaa alushousuja myöten. Vaatteet ja kengät on hyvä valita sellaiset, jotka lapsi saa itse riisuttua, puettua ja viikattua (toki kaikissa päiväkodeissa itseviikkausta ei vaadita). Kerrospukeutuminen on aina paras. Lapsella olisi hyvä olla lokerossa aina sellaista vaatetta että voi kylmällä laittaa pitkähihaista tai toiset housut haalarin/ulkohousujen alle. Ja varalapasia ja sukkia. Tai villaista. Jos leggarit on lempivaate, kannattaa niiden lisäksi varata kylmille keleille esim. collarit. Lapset istuvat pitkiäkin aikoja maassa leikkien kesät talvet, satoi tai paistoi.
  Vettähylkivät ulkoiluvaatteet ovat parhaita, suurin osa nykyisistä lasten vaatteista ovatkin tällaisia.
  Jos tytöillä on pitkät hiukset, suosittelen harjan ja pompuloiden säilyttämistä lokerossa.
  Unikaveri on joissakin paikoissa sellainen kaveri, jota ei välillä viedä kotiin eli valitkaa joku sellainen, joka saa yöpyä päiväkodissa (jos siis siellä on sellainen käytäntö).
  Ruokavalioista ja -allergioista vaaditaan terveydenhoitajan lomake mutta sen saa helposti ilman mitään testejä neuvolasta.
  Kysele rohkeasti vaan päiväkodin henkilökunnalta vaatetuksesta yms. ja pyydä heitä kertomaan, jos joku vaate ei toimi tai tarvitaan jotain muuta. Tämä on vain minun mielipiteeni vuosien kokemuksella mutta tiedän että jokaisella lastenhoitajalla ja -opettajalla on omat mielipiteensä vaatetuksesta yms. Siksi suosittelen kysymään. Minä sanon aina vanhemmille että mieluummin liikaa kuin liian vähän.

  Oikein ihanaa päiväkotielämää teille! Vaikeaa se on mutta kyllä ne lapset siellä pärjää! <3

 5. Suosittelen myös lämpimästi nimikointitarroja! Itse olen tilannut Namebubbles.comista USA:sta ja tulevat kirjeenä postilaatikkoon. Pysyvät pesusta toiseen ja saa helposti irti kun vaatteet laittaa kiertoon. Ensin yritin pärjätä apteekin laastariteipillä, mutta siitä jäi aina jälki ja liimajämiä kun irrotti. Tsemppiä päiväkodin aloitukseen!

 6. Suosittelen tilaamaan nimikointitarrat heti nyt eikä sitten elokuun alussa, jolloin kaikki muutkin niitä tilaavat. Näin saat ne käyttöön muutamassa viikossa. Viime elokuussa toimitusaika oli 3-4 viikkoa.

  Meillä on yhdellä lapsella kuravaatteet ja saappaat x 2 settiä.

 7. Että lapset tarhaan ja itte oot kotona vauvan kanssa? Just tommosten takia subjektiivista hoito-oikeutta pitää rajata, viet paikan joltain joka käy töissä ja oikeasti tarvitsee hoitoa lapselle!!!!!

  1. Tämä kommentti oli ehkä tarkoitettu loukkamaan, mutta sen sijaan se hymyilytti mua, koska itse olen ollut tunnettu subjektiivisen päivähoito-oikeuden vastustaja! 🙂 Mutta nyt vaan asian laita on niin, että olemme ikäänkuin pakkoraossa. Meille on jo ennen kaksosten syntymää ollut selvää, että haluamme lapsemme Montessori-kouluun, ja sinne päästäkseen heidän on käytävä Montessori-esikoulu. Ja Montessori-eskariin taas otetaan Montessori-päiväkotia käyneitä lapsia. Nyt siis kaksoseni aloittavat päiväkotitaipaleensa elokuussa, neljän vuoden ja 8 kuukauden iässä. Ehtivät siis vuoden ajan oppia isommassa ryhmässä toimimiseen, päiväkodin sääntöihin ja rutiineihin ennen eskarin alkua. Aiemmin kaksoset ovat käyneet vain kerhossa, kahtena päivänä viikossa, kaksi-kolme tuntia kerrallaan. Kotihoito on ollut mulle ja miehelleni todella tärkeä asia, jonka takia ollaan oltu valmiita elämään pienillä rahoilla ja luopumaan monista mukavista asioista, kuten ravintolareissuista, matkustelusta tai autosta. Enpä tunne montaakaan näin kauan kotihoidossa ollutta lasta! Ja eikös se suunnitelma päivähoito-oikeuden rajoittamiseksi mene niin, että jos toinen vanhemmista on kotona, saisi lapselle enää osa-aikaisen päivähoitopaikan? Meillä on ainakin tällä hetkellä sovittuna 15 hoitopäivää kuukaudessa, osapäiväisenä, eli ilmeisesti just niin kuin hallituksella on ajatus! Tarkoitus on, että opettajamieheni vie töihin mennessään ja hakee töistä päästessään, eli päivätkään eivät pääse venymään pitkiksi.

   Pienimmäiseni ei ole hänkään vauvaa enää, vaan touhukas 1v5kk taapero, mutta hänkin saa kasvaa ainakin vielä reilun vuoden verran kotosalla. Toivoisin kuitenkin että saisin silloin tällöin isompien ollessa päiväkodissa hänelle hoitoapua, jotta saisin itsekin tehtyä bloggaamisen lisäksi muitakin rahanarvoisia hommia.

 8. Ei ole valtion tehtävä kustantaa hoitpaikkoja montessorin takia. Valtio kustantaa hoidon jos vanhemmat käy töissä ja sillä sipuli. Jeesustelua sanoa että vastustat subjektiivista oikeutta kun itse käytät vaan valtion maksamaa systeemiä hyväksesi. Kaikkien ei kuulu saada kaikkee varsinkaan kun maan tilanne on huono. Ei montessoreja jos vanhemmilla ei ole halua hoitaa lapsiaan itse tai mennä työhön, minun mielipiteeni on tämä.

 9. Ööh, tuota… Taidan olla vähän väärä kohde purkautumisellesi? Lapseni eivät siis ole olleet vielä päivääkään päiväkodissa, vaikka kaksoset ovat jo 4v 7kk iässä! Ja tämä bloggaaminen on mulle harrastuksen lisäksi myös työtä, eli olen tähän asti sekä hoitanut lapseni kotona, että työskennellyt…

  Olen kuitenkin kanssasi pitkälti samaa mieltä siitä, että subjektiivista päivähoito-oikeutta käytetään räikeästi hyväksi. Ja ihmetellyt sitä, miksi lapsia halutaan, mutta heidän eteen ei olla valmiita tekemään juuri mitään ”myönnytyksiä”. Tiesitkö muuten, että jos neuvolassa tmv. paikassa yhtään puhuu omasta jaksamisestaan ja kaipaa neuvoja pikkulapsiarjen ongelmatilanteisiin, on isompien sisarusten kunnallinen päivähoito melkein ensimmäinen ”apu” jota suositellaan!

  P.S. Kyllä se kaksosten päiväkotihoito meille itsellemme tulee maksamaan satoja euroja kuussa (ja tietenkin samalla menetämme kaksosten osalta kotihoidon tuen)!