Pussilakana-ikuisuusprojektiKahden pussilakanan suunnittelusta ja materiaalinhankinnasta voi kulua yllättävänkin pitkä tovi siihen, että lakanat ovat valmiita pedattavaksi. Siitä on jo kuukausia, kun hankin Ikean pellavat ja jopa leikkasinkin ne valmiiksi. Vaan kaappiin jäivät marinoitumaan. Onneksi nyt löysin muistikirjani sivuilta tuon piirrustelemani suunnitelman, muutoin en olisi enää muistanut mihin järjestykseen palaset piti ommella! Tyynyliinat (40x60cm kokoisiin lastentyynyihin) ompelin mustasta pellavasta.

Moni muukin äitiliini on saattanut törmätä 80x120cm kokoisiin vauvanpeittoihin (kotimainen standardikoko) sopivien pussilakanoiden surkeaan valikoimaan. Lähinnä jotain mintunvihreää ja vaaleanpunaista nallea löytyy, eikä Finlaysonin Aappakaan ihan kaikkia puhuttele… Jossain vaiheessa suunnittelinkin valmistavani näitä (paria erilaista mallia, muutamassa erilaisessa moderniin kotiin sopivassa sävyssä) ihan myyntiinkin asti, mutta se suunnitelma taitaa kyllä painua unholaan. Tuohon urakkaan kun sai tuhraantumaan sen verran kovasti aikaa, ettei siinä bisneksessä taitaisi päästä tuntipalkoille. 🙂

SAATTAISIT PITÄÄ MYÖS NÄISTÄ

12 kommenttia

 1. Kylläpä kannatti antaa asian hautua sillä noista tuli vallan upeat! Itse ihastuin Asuntomessujen Korko-talon olohuoneen verhoihin ja ajatuksena olisi väsätä samaisesta pellavasta musta-valkoiset verhot olohuoneeseen.

 2. Niin hienot!
  Ompelukoneen ja -taidon puutteessa olen ompeluttanut kaverilla vauvan pussilakanat Marimekon kankaasta. Tuli edukkaammaksi kun laittoi toisen puolen ihan yksiväristä puuvillaa.
  Sovtexista tilatut pilvi-lakanat ovat silti lempparit 🙂

  1. Kiitti, mäkin olen tehnyt Marimekon kankaasta tuolla samalla ”säästö-menetelmällä”! 🙂

 3. Tosi hienot lakanat! Esipesitkö pellavaa moneen kertaan? Ajattelin vain, että jäävätkö kuinka karheaksi vielä?

  Itse olen löytänyt suht kivoja pussilakanoita pinnasänkyyn Hemtexistä. Valikoimissa oli kivoja mustavalko-raidallisiakin.

  1. Kiitz! Esipesin lakanat vasta valmiina, Dr.Beckmannin värinkerääjäliinojen (joku lehden välissä tipahtanut näytepakkaus) kanssa ja varmistin kutistuksen vielä kuivausrummulla (jota ei pesuohjeissa suositella). Joka teki pinnasta myös mukavan pehmeän. Viisaampi pesis kankaat jo ennen leikkaamista, kunkin värin erikseen. Pellavassa pitää varautua 5% kutistumiseen, eli 5 senttimetrin häviämiseen metrin pituisessa palassa.

   Hemtexin lakanoissa on se harmillinen asia, että ne eivät ole tuota kotimaista standardikokoa (kuten mm. äitiyspakkauksen peitto), vaan pussilakana on ihan liian iso ja tyynyliina liian pieni. Sama homma mm. Ikean ja Jyskin kanssa.

 4. Aivan mielettömänd kauniit! Kyllä nämä menisivät kuin kuumille kiville, harkitse vaan myyntiä uudemman kerran..
  Mahtaisitko muuten osata vinkata, saako Tampereelta mistään mustia kakkukynttilöitä..?

 5. Joo peitto on kyllä hieman haastava kooltaan. Itse olen vaan tyytynyt ostamaan kirpparilta eurolla-parilla Finlaysonin äitiyspakkaus-lakanoita eri vuosilta ja ratkaissut esteettisen ongelman käyttämällä päiväpeittoa pinnasängyssä…

 6. Meillä sama ongelma, ettei kaupasta löydy mitään kivaa lasten sänkyihin. Löysin pari aikusten pussilakanaa Finlayssonin ja Marimekon valikoimista (ale laarista mustavalkoisia), ja niistä sain molemmille lapsille parit pussilakanat sänkyyn. Hyvä puoli näissä valmiissa aikuisten pussilakanoissa on se, ettei kaikkia sivuja tarvi lasten kokoon ommella, vain leikatut pinnat. Tulee oikeesti aika nopeasti ja näppärästi näistä, kun ei tarvi pestä kankaita sun muuta.

 7. Ihana blogi, ihana koti ja ihanat lakanat! Onko tuo matto ikean stockholm-mallistoa? Mahtaako sitä enää olla saatavilla?

  1. Kiitti! 🙂 Ja onhan se Stockholm Rand! On edelleen saatavilla, vaihtelevasti, tuotanto-ongelmia siis. Mutta vuodenvaihteen jälkeen pitäisi olla saatavilla ihan säännöllisesti, muuttavat kuulemma valmistustekniikkaa tehokkaammaksi!